Novice

Spoštovane kolegice specializantke in kolegi specializanti,

tudi v letu 2021 vam člani upravnega odbora ZFRM na tedenski ravni priporočajo strokovno branje, ki pokriva širše področje rehabilitacije ter pregledno in predvsem klinično uporabno znanje.

"Does the Spraino low-friction shoe patch prevent lateral ankle sprain injury in indoor sports? A pilot randomised controlled trial with 510 participants with previous ankle injuries" je izšel v prvi letošnji številki revije Br J Sports Med (IF 12.86). Članek, ki je tudi metodološko izvrsten, zelo dobro utemelji priporočanje lateralne "objemke" na športni obutvi z namenom preprečevanja poškodbe lateralnih vezi pri dvoranskih športih, predvsem pri športnikih z predhodnimi poškodbami gležnja. Ker se bo uporaba zelo verjetno razširila tudi med športnike v Sloveniji, je prav, da mladi kolegi poznajo pripomoček in ga lahko tudi brez strokovnega dvoma priporočajo športnikom, ki se ukvarjajo z dvoranskimi športi. 

"Popliteal Cysts: A Systematic Review of Nonoperative and Operative Treatment" v branje priporoča mag. Klemen Grabljevec. Izšel je v reviji JBJS (IF: 4,6) in zaključuje, da je konzervativni pristop k zdravljenju z aspiracijo in infiltracijo KS, terapija izbora pri simptomatskem zdravljenju. Aspiracija Bakerjeve ciste pod UZ nadzorom, je nedvomno v domeni specialistov FRM, zato bi morala biti to ena osnovnih veščin, ki jih obvlada specializant FRM.

"Hydrothermotherapy in prevention and treatment of mild to moderate cases of COVID-19" v branje in razmislek priporoča dr. Slavka Topolić. Okrevanje po bolezni Covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus (Sars-CoV-2) je dolgotrajno, saj poleg respiratornih in kardioloških težav oslabi muskulaturo, pogosto pa bolezen spremljata tudi utrudljivost in bolečine. V slovenskih naravnih zdraviliščih na rehabilitacijsko obravnavo sprejemamo vedno več bolnikov po preboleli težji obliki Covid-19. Zaradi pridruženih obolenj smo pri predpisovanja optimalnega programa pogosto omejeni, predvsem pri vključevanju bolnikov v program hidroterapije.

"Assessment of musculoskeletal pain, fatigue and grip strength in hospitalized patients with Covid-19"  je izšel v reviji European Journal of PRM izpod peresa turških kolegov. Članek je izbral mag. Klemen Grabljevec, predsednik ZFRM - z njim želi opozoriti specializante, naj ne podcenjujejo mišično-skeletnih težav in utrudljivosti pri bolnikih po preboleli Covid-19 bolezni. Ob pregledu bolnika po preboleli Covid - 19 bolezni ZFRM priporoča tudi oceno utrudljivosti (npr. FSS, Rehabilitacija, 2008) in kot hitro preverjanje (screening) mišične moči tudi uporabo ročnega dinamometra - glede na ugotovitve turških avtorjev v članku. Referenčne vrednosti moči stiska pesti lahko specializanti poiščejo sami.

"Bone Marrow Aspirate Concentrate Is More Effective Than Hyaluronic Acid and Autologous Conditioned Serum in the Treatment of Knee Osteoarthritis: A Retrospective Study of 505 Consecutive Patients" je izšel v reviji Applied Sciences (IF 2,45), prvi avtor pa je slovenski ortoped doc. dr. Mohsen Hussein, ki je bil vabljeni predavatelj tudi na našem virtualnem kongresu. V branje ga priporoča mag. Klemen Grabljevec, predsednik Združenja za FRM. 
Z enim od prvih priporočenih člankov za specializante smo že vzpodbudili zanimanje za nove rmetode hondroprotekcije in viskosuplementacije, tokratni priporočeni  članek, pa še dodatno informira bralca o pomembni podrobnosti - razliki v učinkovitosti različnih metod zdravljenja artroze kolena z hondromodulatornimi metodami. V dobi, ko število oseb z artrozo sklepov narašča, ravno tako pa tudi število različnih metod obravnave sklepnega hrustanca, je izredno pomembno, da so specializanti seznanjeni z novimi in z dokazi podprtimi (domačimi) spoznanji. 

Prijetno branje vam želi,

Upravni odbor ZFRM