Novice

Spoštovane kolegice specializanti in kolegi specializanti,

na tedenski ravni vam člani upravnega odbora ZFRM priporočajo strokovno branje, ki pokriva širše področje rehabilitacije ter pregledno in predvsem klinično uporabno znanje.

Članek z naslovom "Return to Play After a Lateral Ligament Ankle Sprain", v branje priporoča mag. Klemen Grabljevec, predsednik Združenja za FRM in član upravnega odbora Evropskega združenja za FRM (ESPRM). Članek je bil ravnokar objavljen v reviji Current Reviews in Musculoskeletal Medicine (IF 2019 - 2.86), napisali so ga kolegi iz vrhunske ustanove Aspetar v Katarju, ki je svetovno priznan center za zdravljenje in rehabilitacijo športnih poškodb. 

Specialisti FRM v Sloveniji se v sodelovanju z travmatologi in ortopedi vedno pogosteje usmerjajo v rehabilitacijo oz. konzervativno obravnavo športnih poškodb. Poškodbe stranskih vezi gležnja so značilen primer uspešnega konzervativnega zdravljenja in so eden najpogostejših razlogov za obisk v ambulantah zaradi poškodb pri športu - v nogometu, košarki, rokometu in odbojki. Vračanje k treningu je ključna točka v procesu rehabilitacije in predstavlja odgovornost specialista - ne glede ali se odloča za vrnitev nerodnega osnovnošolca k športni vzgoji ali vrhunskega nogometaša prve lige k vadbi s polno obremenitvijo. Ključen dejavnik je seveda predpis rehabilitacijskega programa, zato je prav, da se s principi programa rehabilitacije kolegi seznanijo že v obdobju specializacije.

"Rehabilitation After Critical Illness in People With COVID-19 Infection" in "Considerations for Postacute Rehabilitation for Survivors of COVID-19" je izbrala doc. dr. Moharić, predstojnica URI Soča in predsednica Strokovnega odbora ZFRM. Gre za dva vsebinsko povezana članka o rehabilitaciji oseb s posledicami COVID-a, kar je stanje, s katerim se bomo verjetno vsi slej ko prej srečali kot strokovnjaki s področja FRM.

"Common Foot Problems: Over-the-Counter Treatments and Home Care" v branje priporoča doc. dr. Nataša Kos, predstojnica Inštituta za medicinsko rehabilitacijo UKC Ljubljana. V svojem komentarju sporoča bralcem: "Članek je zanimiv z vidika klinike, saj povzema nekaj najpogostejših vzrokov za težave s stopali. Posameznikov, ki prihajajo v splošne fiziatrične ambulante in imajo težave zaradi bolečine v predelu narta ali stopala ali prstov na nogah je vedno več. V članku je tudi nekaj praktičnih priporočil, ki jih lahko pri delu upoštevamo".

"Injection Techniques for Common Chronic Pain Conditions of the Hand: A Comprehensive Review" v branje priporoča dr. Slavka Topolić, strokovna vodja zdravstvenih programov Thermana d.d. in članica UO Združenja za FRM. V svojem komentarju dr. Topolić pravi: »Tekom ambulantne obravnave se specialisti FRM srečujemo z različnimi bolečinskih stanji med drugim tudi z bolečino v zapestju in roki. Po zaključeni diagnostični obravnavi se pri zdravljenju bolečine navadno poslužujemo delovno- ter fizioterapevtskih postopkov v obliki vaj, modalitet ter uporabe različnih ortoz, medtem ko se infiltrativnih tehnik poslužujemo v manjšem obsegu. Morda nam to ne omogočajo pogoji dela, morda je tekom specializacije na omenjenem področju premalo poudarka, zato vam v branje priporočamo sledeči članek«.

 

Z lepimi pozdravi,

mag. Klemen Grabljevec, dr. med.

Predsednik UO ZFRM