Spoštovane kolegice specializanti in kolegi specializanti,

na tedenski ravni vam člani upravnega odbora ZFRM priporočajo strokovno branje, ki pokriva širše področje rehabilitacije ter pregledno in predvsem klinično uporabno znanje.

"Acupuncture for chronic uncomplicated musculoskeletal pain associated with the spine" v branje priporoča dr. Slavka Topolić. V članku si lahko preberete o učinkovitosti akupunkture pri zdravljenju kroničnih mišično-skeletnih obolenj. V zadnjem obdobju specialisti različnih specialnostih, vključno s specialisti FRM,  v zdravljenje različnih bolečinskih stanj kot dodatno metodo zdravljenja vključujemo akupunkturo. Akupunktura je metoda tradicionalne kitajske medicine, ki se je kot komplementarna metoda uveljavila ob boku zahodni medicini. Z vbadanjem igel aktiviramo mehanoreceptorje v koži, mišicah in v vezivnem tkivu v kitah in mišicah. Temu pa se pridružijo še zapletene interakcije, ki vključujejo empatijo, dotik, namen in pričakovanje. Vedno več raziskav in objav s področja akupunkture potrjuje njeno empirično učinkovitost. Izkazala se je za varno in učinkovito ne-medikamentozno metodo zdravljenja bolečine z redkimi, skorajda nepomembnimi stranskimi učinki.

"Mesotherapy: From Historical Notes to Scientific Evidence and Future Prospects" v branje priporočamo zaradi hitrega širjenja metode na področju FRM v Sloveniji in v evropskih državah. Prav je, da kljub kontraverznosti metode in pomanjkanju na dokazih podprtih podatkov, specializanti razumejo princip delovanja in osnove tehnike. UO ZFRM na noben način ne izraža mnenja o učinkovitosti ali priporoča uporabo te metode, priporoča pa seznanitev z njo.

Prijetno branje vam želi

Upravni odbor ZFRM