Novice

Spoštovane kolegice specializanti in kolegi specializanti,

na tedenski ravni vam člani upravnega odbora ZFRM priporočajo strokovno branje, ki pokriva širše področje rehabilitacije ter pregledno in predvsem klinično uporabno znanje.

Članek z naslovom "Return to Play After a Lateral Ligament Ankle Sprain", v branje priporoča mag. Klemen Grabljevec, predsednik Združenja za FRM in član upravnega odbora Evropskega združenja za FRM (ESPRM). Članek je bil ravnokar objavljen v reviji Current Reviews in Musculoskeletal Medicine (IF 2019 - 2.86), napisali so ga kolegi iz vrhunske ustanove Aspetar v Katarju, ki je svetovno priznan center za zdravljenje in rehabilitacijo športnih poškodb. 

Specialisti FRM v Sloveniji se v sodelovanju z travmatologi in ortopedi vedno pogosteje usmerjajo v rehabilitacijo oz. konzervativno obravnavo športnih poškodb. Poškodbe stranskih vezi gležnja so značilen primer uspešnega konzervativnega zdravljenja in so eden najpogostejših razlogov za obisk v ambulantah zaradi poškodb pri športu - v nogometu, košarki, rokometu in odbojki. Vračanje k treningu je ključna točka v procesu rehabilitacije in predstavlja odgovornost specialista - ne glede ali se odloča za vrnitev nerodnega osnovnošolca k športni vzgoji ali vrhunskega nogometaša prve lige k vadbi s polno obremenitvijo. Ključen dejavnik je seveda predpis rehabilitacijskega programa, zato je prav, da se s principi programa rehabilitacije kolegi seznanijo že v obdobju specializacije.

"Rehabilitation After Critical Illness in People With COVID-19 Infection" in "Considerations for Postacute Rehabilitation for Survivors of COVID-19" je izbrala doc. dr. Moharić, predstojnica URI Soča in predsednica Strokovnega odbora ZFRM. Gre za dva vsebinsko povezana članka o rehabilitaciji oseb s posledicami COVID-a, kar je stanje, s katerim se bomo verjetno vsi slej ko prej srečali kot strokovnjaki s področja FRM.

"Common Foot Problems: Over-the-Counter Treatments and Home Care" v branje priporoča doc. dr. Nataša Kos, predstojnica Inštituta za medicinsko rehabilitacijo UKC Ljubljana. V svojem komentarju sporoča bralcem: "Članek je zanimiv z vidika klinike, saj povzema nekaj najpogostejših vzrokov za težave s stopali. Posameznikov, ki prihajajo v splošne fiziatrične ambulante in imajo težave zaradi bolečine v predelu narta ali stopala ali prstov na nogah je vedno več. V članku je tudi nekaj praktičnih priporočil, ki jih lahko pri delu upoštevamo".

"Injection Techniques for Common Chronic Pain Conditions of the Hand: A Comprehensive Review" v branje priporoča dr. Slavka Topolić, strokovna vodja zdravstvenih programov Thermana d.d. in članica UO Združenja za FRM. V svojem komentarju dr. Topolić pravi: »Tekom ambulantne obravnave se specialisti FRM srečujemo z različnimi bolečinskih stanji med drugim tudi z bolečino v zapestju in roki. Po zaključeni diagnostični obravnavi se pri zdravljenju bolečine navadno poslužujemo delovno- ter fizioterapevtskih postopkov v obliki vaj, modalitet ter uporabe različnih ortoz, medtem ko se infiltrativnih tehnik poslužujemo v manjšem obsegu. Morda nam to ne omogočajo pogoji dela, morda je tekom specializacije na omenjenem področju premalo poudarka, zato vam v branje priporočamo sledeči članek«.

"Blood Flow Restriction exercise: Considerations of Methodology, Application and Safety" v branje priporoča Klemen Grabljevec, predsednik Združenja za FRM. Članek, ki je izšel v reviji Frontiers in Physiology (IF 3,36), opisuje princip vadbe z restrikcijo krvnega pretoka v udih, ki je dokazano učinkovita za doseganje boljših rezultatov z vadbo proti nižjemu uporu, kar prinaša boljše sodelovanje bolnikov. Metoda v Sloveniji ni v klinični uporabi, zato je prav, da se specializanti z njo seznanijo vsaj teoretično.

"Rules of thumb for writing research articles" priporočamo kot zabavno branje specializantom iz razloga, da vse specializante čaka pred specialističnim izpitom tudi objava raziskovalnega članka. Priporočeni članek je sicer iz leta 2002, vendar na zelo razumljiv in sistematičen (delno tudi zabaven) način predstavi "klinično pot" za pisanje raziskovalnega članka.

"Neuropsychological Changes in Complex Regional Pain Syndrome (CRPS)" je izšel v letošnjem letu v reviji Behavioural Neurology (IF 2.09) in ga v branje priporoča mag. Klemen Grabljevec, predsednik UO ZFRM. KRBS je še vedno ne povsem razumljena klinična entiteta, s katero opišemo običajno distalno okvaro enega uda, ki vsebuje znake prizadetosti senzoričnega, motoričnega in avtonomnega živčevja. Vedno več dokazov pa govori, da kljub odsotnosti morfoloških sprememb v možganih, bolniki s KRBS izražajo tudi znake okvare na nevropsihološkem oz. kognitivnem področju. Ker gre za novo znanje, je pomembno, da se z njim seznanijo predvsem specializanti. 

"Functional gait disorders: A sign-based approach" je izšel v junijski številki revije Neurology (IF 8.77), v branje ga priporoča mag. Klemen Grabljevec, predsednik Združenja za FRM. Članek na razumljiv način informira bralca o kliničnem prepoznavanju sicer kompleksnih in manj znanih značilnosti vzorcev hoje, ki jo raje kot izrazom "psihogena hoja" označujemo z izrazom "funkcionalna motnja gibanja". Vsak specialist FRM se slej kot prej v svoji praksi sreča tudi s takšno motnjo, katero je potrebno znati ločiti od klinično pogojenih okvar gibanja, zato je prav da se specializanti opremijo tudi s tem znanjem. Kar je nadvse uporabno pa je, da so v e-verziji članka na povezavi dostopni tudi video posnetki opisane hoje.

"Botulinum Neurotoxin for treatment of Neuropathic Pain" je avgusta 2020 izšel v reviji Frontiers in Neurology (IF 2,9). Kot zadnji članek poletne sezone ga v branje priporoča mag. Klemen Grabljevec, saj pokriva njegovo ožje interesno področje zdravljenja spastičnosti in bolečine. Zdravljenje z botulinom se je v zadnjih 5 letih uspešno razširilo na mnoge druge indikacije poleg žariščne spastičnosti - nevropatska bolečina je le ena od njih. Prav je, da specializanti spoznajo tudi druge indikacije za napotitev na zdravljenje z botulinom.

Z lepimi pozdravi,

Upravni odbor ZFRM